Brain waves..

 

Mind-Power-Universe

Γνωρίζατε ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος παράγει κύματα; Έπειτα από την ανακάλυψη του ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι ο εγκέφαλος παράγει τέσσερις διαφορετικούς τύπους εγκεφαλικών κυμάτων (Κύματα Βήτα, Άλφα, Θήτα και Δέλτα).

Σήμερα, και χάρη στον υπέροχο αδελφούλη μου 🙂 , ήρθα για πρώτη φορά σε επαφή με αυτά. Κάνοντας, λοιπόν, μια έρευνα στο διαδίκτυο ανακάλυψα κάποια ενδιαφέροντα “πραγματάκια” επάνω σε αυτό το θέμα τα οποία και σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σας.

Αυτοί είναι, λοιπόν, οι 4 τύποι εγκεφαλικών κυμάτων με τα χαρακτηριστικά τους:

  • Κύματα Βήτα (13-30 Hz): Τα Κύματα Βήτα χαρακτηρίζουν το είδος της συγκέντρωσης που κατευθύνεται προς τα έξω. Είμαστε σε εγρήγορση (όχι σε κατάσταση ύπνου), σε ετοιμότητα και ο νους μας λειτουργεί με λογικό και αναλυτικό τρόπο. Επίσης, λαμβάνουν χωρά συσχετισμοί που φτάνουν στα όρια των ανήσυχων σκέψεων, του άγχους, της οργής και του φόβου. Σχεδόν όλοι μας έχουμε έναν εγκέφαλο που διέπεται από Κύματα Βήτα.
  • Κύματα Άλφα (8-12 Hz): Τα Κύματα Άλφα δηλώνουν νοητική και σωματική χαλάρωση. Αποτελούν χαρακτηριστικό γνώρισμα για δεκτικότητα, υψηλή απόδοση μνήμης, δημιουργικότητα, φαντασία και ενόραση. Μέσω της συχνότητας των αγχολυτικών αυτών κυμάτων, ενοποιείται και ολοκληρώνεται η σχέση σώματος και νου. Τα Κύματα Άλφα ενισχύουν τις λειτουργίες του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος και την ενοποίηση του δεξιού και αριστερού ημισφαιρίου του εγκεφάλου. Με αυτό το τρόπο υποβοηθούν τις διαδικασίες αποθεραπείας του σώματος. Εμφανίζονται όταν κλείνουμε τα μάτια μας και γινόμαστε χαλαροί και παθητικοί. Παράγουν μια αίσθηση ηρεμίας και ευδιαθεσίας. Εμφανίζονται επίσης μετά από έναν ευχάριστο περίπατο στη φύση, με μασάζ, σάουνα, χαλαρωτική μουσική, προσευχή κ.λ.π. Όταν οι άνθρωποι είναι υγιείς και χωρίς άγχος παράγουν μια ποσότητα ενεργοποιήσεων Άλφα. Όταν αυτές οι ενεργοποιήσεις απουσιάζουν, αυτό μπορεί να αποτελέσει το πρώτο μήνυμα για ασθένειες ψυχικές, άγχος, στενοχώρια, μελαγχολία ακόμα και βλάβες στον εγκέφαλο. Στην περιοχή Άλφα είμαστε πολύ δημιουργικοί. Τα Κύματα Άλφα είναι ιδανικά για εκμάθηση και απομνημόνευση νέων πληροφοριών, γεγονότων και στοιχείων τα οποία βρίσκονται στο συνειδητό μας.
  • Κύματα Θήτα (4-7 Hz): Τα Κύματα Θήτα εμφανίζονται κυρίως κατά τη διάρκεια του ύπνου και γενικά όταν είμαστε ολοκληρωτικά βυθισμένοι μέσα μας (αυτό-ύπνωση). Η σκέψη εγκαταλείπει τις συνηθισμένες οδούς. Τα Κύματα Θήτα επαναφέρουν την ισορροπία μεταξύ του παρασυμπαθητικού και του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, όταν παράγονται τακτικά και για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η συχνότητα των 7,8Hz (ηχητική συχνότητα Schumann) αποτελεί πολύ σημαντική συχνότητα του μαγνητικού πεδίου της γης και κατά συνέπεια είναι ιδανική για την αναζωογόνηση του σώματος. Τα Κύματα Θήτα εκπέμπονται και μπορούν να ανιχνευτούν όταν βρισκόμαστε σε βαθύ διαλογισμό, σε τεχνικές χαλάρωσης, αυτό-υπνωτισμού και απαλής ύπνωσης.
  • Κύματα Δέλτα (0,5-3 Hz): Τα Κύματα Δέλτα παρουσιάζονται κυρίως στο βαθύ ύπνο και σπανίζουν όταν δεν κοιμόμαστε. Αντίστοιχες καταστάσεις συναντάμε όταν βρισκόμαστε σε βαθύ και δίχως όνειρα ύπνο (όχι σε κατάσταση ύπνου REM),σε βαθιά ύπνωση, καθώς και σε κατάσταση θεραπείας και αυτό-αναζωογόνησης. Στη διάρκεια του ύπνου Δέλτα ενεργοποιείται η αφύπνιση των ορμονών. Επίσης, όσο είναι δραστηριοποιημένα τα Κύματα Θήτα λαμβάνει χωρά και η κυτταρική ανανέωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν πολλές αποδείξεις ότι οι άνθρωποι μπορούν να διατηρούν τη συνείδησή τους ανεπηρέαστη από τρίτους, σε όλες τις περιοχές των Κυμάτων Άλφα, Θήτα και Δέλτα, με κάθε τεχνική αυτο-ύπνωσης, ύπνωσης, χαλάρωσης και διαλογισμού. Πράγμα το οποίο δε συμβαίνει (να διατηρούμε δηλαδή τη συνείδησή μας ανεπηρέαστη) στο φυσικό καθημερινό μας ύπνο. Άρα, η ύπνωση είναι ασφαλέστερη από τον ύπνο, στο θέμα των ανεπιθύμητων υποβολών, γιατί η συνείδηση είναι σε επιφυλακή και αποκρούει αυτόματα οτιδήποτε είναι αντίθετο προς το συμφέρον σας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας ένα δείγμα Μουσικής Θήτα για ύπνο και χαλάρωση. Υπάρχουν ελεύθερα στο διαδίκτυο μουσικές ανάλογες αυτών των κυμάτων. Αξίζει να ρίξετε μια ματιά. Παίρνοντας μια γεύση μπορώ να πω ότι με γοήτευσαν. Ορίστε, λοιπόν.. Απολαύστε το! 🙂

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: