The White City

12795530_978539698893260_6339793322126696515_n.jpg

Για πρώτη φορά ταξίδεψα στη Σερβία και συγκεκριμένα στο Βελιγράδι. Η σερβική πρωτεύουσα, με τις πολλές αντιφάσεις- παντρεύει το παλιό με το καινούργιο- αποπνέει ταυτόχρονα μελαγχολία και ζωντάνια. Δικαίως, λοιπόν, έχει χαρακτηριστεί ως το Βερολίνο των Βαλκανίων.

Η Λευκή Πόλη, όπως σημαίνει το όνομά της, κουβαλά μεγάλη ιστορία στις πλάτες της, μιας και ιδρύθηκε πριν από περίπου 7000 χρόνια από τους Κέλτες (3ος αιώνας π.Χ.), και είναι μία από τις παλαιότερες ευρωπαϊκές πόλεις. Λόγω της σημαντικής στρατηγικής της θέση υπήρξε στόχος πολλών κατακτητών. Με ενεργή συμμετοχή και στους δύο παγκόσμιους πολέμους, εμφυλίους και τελικά τον πόλεμο του 1999, πήρε τον τίτλο της πιο βομβαρδισμένης πόλης της Ευρώπης. Τα χνάρια του πολέμου είναι συχνά αισθητά τριγύρω. Παρ’ όλα αυτά, έχει κάτι που σε μαγεύει.

Χτισμένη στις όχθες του Σάββα, παραπόταμου του Δούναβη, στο Βόρειο τμήμα της Σερβίας, έχει τόσα πολλά να σου προσφέρει, όποιος κι αν είναι ο λόγος που την επισκέπτεσαι. Μερικά από τα σημαντικά μέρη που πιστεύω κάθε επισκέπτης πρέπει να δει, είναι:

  • Το Kalemegdan, ένα οχυρό που στέκεται στην κορυφή του λόφου Šumadija, σε ύψος 125.5 μέτρων, στη συμβολή των ποταμών Δούναβη και Σάββα.
  • Ο Ναός του Αγίου Σάββα, ο μεγαλύτερος Ορθόδοξος ναός στον κόσμο, το εσωτερικό τμήμα του οποίου παραμένει ημιτελές μέχρι και σήμερα. Είναι αφιερωμένος στον Άγιο Σάββα, ιδρυτή της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
  • Η Skadarlija, είναι ένας πανέμορφος πέτρινος πεζόδρομος, γεμάτος μπαράκια και ταβέρνες στις οποίες θα απολαύσει κανείς παραδοσιακή μουσική και θα πιει ρακία.
  • Ο δρόμος του Πρίγκιπα Μιχαήλ (kneza Mihaila), ο πιο πολυσύχναστος εμπορικός δρόμος, με δεκάδες εμπορικά κέντρα και καταστήματα.
  • Η Πλατεία της Δημοκρατίας(TRG Republike), το πιο κεντρικό σημείο στην πόλη. Όλοι δίνουν ραντεβού κάτω από το άγαλμα του Πρίγκηπα Μιχαήλ.
  • Το Hotel Moskva, το πιο εντυπωσιακό ξενοδοχείο του Βελιγραδίου, το οποίο στεγάζεται σε ένα κτίριο ανυπέρβλητης αρχιτεκτονικής και ομορφιάς.
  • Η καλύτερη πλιασκέβιτσα του κέντρου, το χαρακτηριστικό burger δρόμου με τις καυτερές παχυντικές σάλτσες, στο δρόμο Balkanska.
  • Το Νησί Ada, δημιουργήθηκε τεχνητά στις όχθες του ποταμού Σάββα.
  • Το Μουσείο του Τίτο (μαυσωλείο του Τίτο ή House of flowers).
  • Το Μουσείο Νίκολα Τέσλα, όπου κάποιος μπορεί να ξεναγηθεί και να δει τις εφευρέσεις του Ν. Τέσλα κι ένα εκπληκτικό video της ιστορίας του.

Ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία για ‘μένα. Οι μέρες που πήγα δεν ήταν πολλές, αλλά ήταν αρκετές για να πάρω μια καλή γεύση απ’ όλα. Ξεναγήθηκα από ντόπιους φίλους, γεύτηκα λιγουλάκι από το σέρβικο κρύο (χε χε) αλλά και την κουζίνα τους, έκανα τα ψώνια μου- να σημειωθεί, παρακαλώ, ότι σε αρκετά είδη είναι οικονομική η αγορά τους- και γενικά, ευχαριστήθηκα τον όμορφο σερβικό τόπο. Έναν τόπο υπερήφανο, ήρεμο, με τους Σέρβους να βιώνουν την καθημερινότητά τους με τρόπο που θυμίζει το δικό μας ξέγνοιαστο τρόπο. Ήταν μια εμπειρία που τα είχε όλα και είμαι ευγνώμων γι’ αυτό.

Παρακάτω, επισυνάπτω ένα video με φωτογραφικό υλικό από το ταξίδι αυτό. Καλή απόλαυση! Ως την επόμενη φορά.. 😉

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: