The precious Journal

diary-633245.jpg

Θυμάσαι τη φράση “Αγαπητό μου ημερολόγιο,..“; Όλοι λίγο πολύ την ακούσαμε ή και τη χρησιμοποιήσαμε κατά τα παιδικά και εφηβικά μας χρόνια. Συνήθιζε να είναι κοριτσίστικο εργαλείο- τουλάχιστον στα φανερά- ή τουλάχιστον έτσι νομίζαμε εμείς. Ακόμα κρατάω φυλαγμένα τα πρώτα μου παιδικά ημερολόγια, με τις καρδούλες και τα ροζ σχεδιάκια. Όχι ότι έγραφα καθημερινά αλλά να, είναι πολύ γλυκό, μετά από τόσα χρόνια, να επιστρέφεις και να διαβάζεις έστω κι αυτά τα λίγα.

Αργότερα, θέλησα αρκετές φορές να το εντάξω στη ζωή μου μα όχι με τόσο μεγάλη επιτυχία. Όταν, μάλιστα, κάποιες στιγμές μου προτάθηκε να ξεκινήσω να γράφω, δεν ήθελα με τίποτα. Κάτι με δυσκόλευε. Κάτι μέσα μου με σταματούσε. Κάτι φοβόμουν; Ποιος ξέρει. Δεν ξέρω αν σου έχει συμβεί κι εσένα αυτό…

Πριν μερικά χρόνια, και όντας ενήλικη πλέον, το ημερολόγιο ξανά μπήκε στη ζωή μου, κι αυτή τη φορά για τα καλά.  Αυτή τη φορά ήταν αλλιώς. Για κάποιο λόγο ήρθε για να μείνει και ομολογώ πως είμαι πολύ χαρούμενη γι’ αυτό 🙂 . Αφορμή στάθηκαν κάποια όχι και τόσο ευχάριστα γεγονότα που μου συνέβησαν εκείνη την περίοδο. Αλήθεια, νομίζω δεν είναι καθόλου τυχαίο που στις πιο δύσκολες στιγμές μας, εκεί που νομίζουμε πως όλα γκρεμίζονται γύρω μας, χτίζεται παράλληλα κι ένας ολοκαίνουργιος κόσμος για εμάς κι εμείς ούτε που παίρνουμε χαμπάρι. Άλλη ιστορία, όμως, αυτή..

Το ημερολόγιό μου στην αρχή είχε πολύ απλό χαρακτήρα. Αργότερα, ήρθαν στα χέρια μου κάποιοι θησαυροί (βιβλία, videos, κ.α.) κάποιων εκ των μεγαλύτερων ανθρώπων της παγκόσμιας ιστορίας, οι οποίοι με βοήθησαν και να αντιληφθώ τη σημαντικότητα του να κρατάμε ημερολόγιο αλλά και μου σύστησαν πολύ καλές, δοκιμασμένες τεχνικές για να εξελίξω και το ίδιο μου το ημερολόγιο, αλλά και τη ζωή μου σε όλα τα επίπεδα.

Από τους πιο παλιούς ως τους μεταγενέστερους της ανθρωπότητας, όλοι κρατούσαν ημερολόγιο και ανέκαθεν τόνιζαν τη σπουδαιότητά του και το πόσο ευεργετικό μπορεί να καταστεί για τον άνθρωπο. Benjamin Franklin, Nikola Tesla, Napoleon Hill, Jim Rohn, Andrew Carnegie, Anthony Robbins, Robin Sharma, είναι μερικοί από τους τόσους μεγάλους που χρησιμοποίησαν- κάποιοι από αυτούς χρησιμοποιούν ακόμη- ημερολόγιο και μέσω αυτού είδαν τις ζωές τους να μεταμορφώνονται, τους ίδιους να μεγαλώνουν σε όλα τα επίπεδα αλλά και τις ζωές όλων μας να εξελίσονται εκπληκτικά χάρη στους ίδιους και στις ενέργειές τους.

Ποιο ημερολόγιο να διαλέξεις; Ποιο είναι κατάλληλο για ‘σένα; Μπορεί να είναι οτιδήποτε σου αρέσει, σε εμπνέει. Οτιδήποτε σε κάνει να χαμογελάς, να έχεις όρεξη να το βλέπεις και πόσο μάλλον να το χρησιμοποιείς καθημερινά- εάν αυτό αποφασίσεις. Για άλλον μπορεί να είναι ένα απλό τεφτέρι, οτιδήποτε τον βολεύει ώστε να το έχει πάντα μαζί του και να του είναι εύχρηστο. Για άλλον πάλι ένα χρωματιστό τετράδιο. Ο Jim Rohn, θα έρθει να τονίσει τη σημαντικότητα του να αγοράσεις ένα ακριβό ημερολόγιο γιατί έτσι δίνεις την αξία που πρέπει στα όσα θα γράψεις μέσα σε αυτό. Είναι η ζωή σου, είσαι εσύ. Κάνε την καλύτερη δυνατή επιλογή για ‘σένα. Ξεκίνα απλά δοκιμάζοντας.

Τα πρώτα μου ημερολόγια ήταν απλά σπιράλ τετράδια. Αργότερα, πήρα πιο γουστόζικα τετράδια με ωραία χρώματα, άλλα πιο ακριβά, άλλα πιο φθηνά. Δοκιμάζω μέχρι να βρω το δικό μου στυλ. Ο Robin Sharma, για παράδειγμα, χρησιμοποιεί εδώ και χρόνια μαύρα δερμάτινα ημερολόγια. Αυτό είναι το προσωπικό του στυλ. Το σημαντικότερο όλων είναι να το ξεκινήσεις. Τα άλλα όλα θα τα βρεις στην πορεία 🙂 .  

Παρακάτω, παραθέτω κάποια tips που δίνει ο Jim Rohn για το πώς μπορούμε να κρατάμε ημερολόγιο. Και όχι οποιοδήποτε ημερολόγιο. Το σπουδαιότερο ημερολόγιο όλων. Το δικό μας!

Κράτα ημερολόγιο. Γράφε τα πάντα μέσα. Αν μιλάς σοβαρά και είσαι σίγουρος για το ότι θέλεις να γίνεις ένας σπουδαίος, δυνατός, ευτυχισμένος, επιτυχημένος, υγιής, μοναδικός άνθρωπος, κράτα ημερολόγιο. Μην εμπιστεύεσαι τη μνήμη σου. Αν ακούσεις κάτι σημαντικό, γράψε το. Είναι εύκολο για πολλούς από εμάς να σημειώσουμε κάτι σε ένα απλό χαρτί, σε μια απόδειξη, σε ένα post it, πίσω από το λογαριασμό του ΟΤΕ. Μετά, αυτά τα σημαντικά χαρτιάκια τα αποθηκεύουμε σε ένα σιρτάρι, μαζί με άλλα. Μα αλήθεια, πόσο εύκολο θα είναι να ανατρέξουμε σε μια σημαντική πληροφορία που αναγράφεται σε ένα από αυτά τα χαρτάκια, όταν τα έχουμε έτσι πεταμένα;

Επίσης, το ημερολόγιο, κατά τον Jim Rohn, είναι ένας από τους τρεις πολυτιμότερους θησαυρούς που μπορούμε να αφήσουμε κληρονομιά στην οικογένειά μας- και όχι μόνο. Πιο συγκεκριμένα αναφέρει:

  1. Οι φωτογραφίες σου. Βγάλε πολλές φωτογραφίες. Χιλιάδες φωτογραφίες που βοηθούν να ηπωθεί η ιστορία σου. Μια εικόνα χίλιες λέξεις. Μη χάνεις τις εικόνες. Απαθανάτησέ τις.
  2. Η βιβλιοθήκη σου. Η βιβλιοθήκη που δημιούργησες, που σε βοήθησε να γίνεις ο άνθρωπος που είσαι. Που σε βοήθησε να χτίσεις το χαρακτήρα, τη φιλοσοφία σου. Που σε βοήθησε να γίνεις επιτυχημένος, δυνατός, μοναδικός. Που σε βοήθησε να ξεχωρίσεις. Που τάισε το μυαλό και την ψυχή σου. Τα βιβλία σου είναι πολύ πιο σημαντικά από τον καναπέ σου (κι από την τηλεόρασή σου, θα συμπλήρωνα εγώ).
  3. Τα ημερολόγιά σου. Όλα τα πράγματα, όλες οι ιδέες που συνέλεξες ανά τα χρόνια, οι σημειώσεις που κράτησες από σεμινάρια, από οτιδήποτε σημαντικό σημείωσες, οι στίχοι ενός τραγουδιού, κ.ο.κ. Όλα όσα ξανά διάβασες, σε δίδαξαν, σε έπλασαν…

Να βγάζεις φωτογραφίες είναι εύκολο, να αγοράζεις βιβλία επίσης.. Αυτό που είναι μεγαλύτερη πρόκληση είναι το να είσαι πρόθυμος να διδαχθείς από τη δική σου ζωή, τη δική σου ιστορία, το δικό σου πεπρωμένο. Να είσαι πρόθυμος να αφιερώσεις χρόνο στο να κρατάς ημερολόγιο, ώστε να δημιουργήσεις τη ζωή σου. Τη ζωή που ονειρεύεσαι. Τη ζωή που σου αξίζει. Πίστεψέ με, θα σε ευγνωμονείς αργότερα γι’ αυτό το δώρο που έκανες στον εαυτό σου. Τι λες; Το κάνουμε;

  

(Photo via Pinterest)

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: