Chasing meteors

Για όσους δεν το γνωρίζουν, στο Θησείο, στην οδό Ηρακλειδών 16 βρίσκεται το ομώνυμο μουσείο- Μουσείο Ηρακλειδών. Πρόσφατα, είχα τη χαρά όχι απλά να το επισκεφθώ αλλά να “κυνηγήσω” μετεωρίτες για πρώτη φορά στη ζωή μου. Ήταν μια πραγματικά ξεχωριστή εμπειρία που σίγουρα θα μου μείνει αξέχαστη.

Αφορμή στάθηκε η έκθεση  «200 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ 80 ΗΜΕΡΕΣ: ΑΠO ΤΟΝ SERES ΣΤΗΝ ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗ» η οποία λαμβάνει χώρα στο μουσείο. Ο Δρ. Ιωάννης Μπαζιώτηςεπικ. Καθηγητή Ορυκτολογίας-Πετρολογίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ως ο μοναδικός Έλληνας επιστήμονας που συμμετείχε ως μέλος στην Αποστολή Antarctic Search for Meteorites (ANSMET), η οποία χρηματοδοτήθηκε από τη NASA, με μια σειρά μοναδικού φωτογραφικού υλικού, ξεναγήσεων από τον ίδιο καθώς και τον DrLudovic Ferriere (Chief Curator του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης και επιστημονικός σύμβουλος της έκθεσης), μας ταξιδεύουν στον υπέροχο κόσμο του Σύμπαντος και πιο συγκεκριμένα των μετεωριτών.

Από την έκθεση δε θα μπορούσε να λείπει ο μετεωρίτης SERES, ο μοναδικός που εντοπίστηκε και ανακτήθηκε από ελληνικό έδαφος- έπεσε τον Ιούνιο του 1818 κοντά στην πόλη των Σερρών, απ’ όπου πήρε και το όνομά του. Δεν γνωρίζουμε από ποιον περισυνελλέγει αλλά βρέθηκε στα χέρια του πασά της τότε Οθωμανικής αυτοκρατορίας, τμήμα της οποίας ήταν τότε η πόλη των Σερρών. Ο πασάς δώρισε την βάρους 8,5 κιλών πέτρα στον Γερμανό γιατρό του. Άγνωστο πως, δύο κομμάτια του μετεωρίτη, ένα βάρους 4,7 κι ένα ακόμα 1,3 κιλών, βρέθηκαν στην κατοχή του Αυστριακού καθηγητή χημείας και βοτανολόγου Johann Andreas Scherrer, ο οποίος το 1844 τα δώρισε στο Μουσείο Φυσικής ιστορίας της Βιέννης, όπου το μεγαλύτερο κομμάτι φυλάσσεται έως σήμερα.

Συνδιαστικά με την έκθεση, ο Δρ. Ιωάννης Μπαζιώτης, έδωσε workshops για την αναγνώριση, και όχι μόνο, μετεωριτών, ένα εκ των οποίων παρακολούθησα. Ειλικρινά, ό,τι και να πω θα είναι λίγο. Έπιασα μετεωρίτες ηλικίας περίπου 4  δισεκατομμυρίων ετών! Απίστευτο;! Κι όχι μόνο αυτό, πλέον, χάρη στον Δρ. Μπαζιώτη, μπορώ να εξετάσω ένα πέτρωμα αν είναι μετεωρίτης ή όχι. Ούτε στα πιο τρελά μου όνειρα! 🙂

Για όσους από εσάς θα θέλατε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση ή ακόμα και να την επισκεφθείτε από κοντά, μπορείτε να επισκεφθείτε το site του μουσείου στο παρακάτω link: https://herakleidonart.gr/%CE%95%CE%BA%CE%B8%CE%AD%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/200_%CE%A7%CF%81%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CE%B1_%CE%BA%CE%B1%CE%B9_80_%CE%97%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%B5%CF%82 . Να γνωρίζετε επίσης, ότι η έκθεση θα πλαισιωθεί από ομιλίες τριών διακεκριμένων επιστημόνων ως εξής :

  • Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου: Αντώνης Ν. Αντωνίου, Δρ. Αστροφυσικής Πανεπιστημίου Αθηνών «Κατάκτηση του Διαστήματος: Εφικτή ή Ουτοπία;»
  • Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου: Πιέρρος Παπαδέας, Ιδρυτικό μέλος του Libre Space Foundation “Going to space – the libre way”
  • Πέμπτημ 29 Νοεμβρίου: Ιωάννης Μπαζιώτης, Επικ. Καθηγητής Ορυκτολογίας-Πετρολογίας, Γεωπονικό Παν/μιο Αθηνών «80 ημέρες στην Ανταρκτική»

Παρακάτω θα βρείτε φωτογραφικό υλικό από την επίσκεψή μου στο μουσείο.

Ως την επόμενη φορά,

Φαίη

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: