Πριν μερικούς μήνες επισκέφθηκα το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Είναι ένα από τα εθνικά μουσεία της χώρας και ένα από τα σημαντικότερα μουσεία διεθνώς για την τέχνη και τον πολιτισμό των βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων. Διαθέτει περισσότερα από 25.000 αντικείμενα, οργανωμένα σε συλλογές, τα οποία χρονολογούνται από τον 3ο έως τον 20ο αιώνα, και προέρχονται κυρίως από τον ευρύτερο ελλαδικό, μικρασιατικό και βαλκανικό χώρο. Ιδρύθηκε το 1914 και είναι ένα από τα ιστορικότερα και μεγαλύτερα μουσεία της Ελλάδας. Από το 1930 στεγάζεται στη Βίλα «Ιλίσσια», που κατασκευάστηκε την περίοδο 1840 – 1848 ως οικία της Δούκισσας της Πλακεντίας και βρίσκεται επί της λεωφόρου Bασιλίσσης Σοφίας 22, στην Αθήνα.
Την περίοδο που επισκέφθηκα το Μουσείο φιλοξενούσε, μεταξύ άλλων, και την Ψηφιακή Έκθεση του Παναγίου Τάφου. Μια έκθεση προηγμένης τεχνολογίας, που μας ταξίδεψε στην πόλη της Ιερουσαλήμ, με τη βοήθεια του National Geographic. Μπήκαμε κυριολεκτικά μέσα στο Μνημείο, είδαμε τις αλλαγές και τις φθορές που υπέστη με τους αιώνες, αλλά και το έργο αποκατάστασής του, με τη Διεπιστημινική ομάδα του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνίου στην πρώτη γραμμή της επιστήμης, της τεχνολογίας και της καινοτομίας.
Ανεξαρτήτως θρησκευτικών πεποιθήσεων, κατ’ εμέ, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον μια επίσκεψη και σε αυτό το Μουσείο, μιας και κανείς θα έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει πολύ όμορφα έργα τέχνης- από εικόνες, βιβλία και νομίσματα, μέχρι ενδύματα και υποδύματα περασμένων αιώνων. Παρακάτω έχω επισυνάψει κάποιες από τις φωτογραφίες που τράβηξα για να πάρετε μια ιδέα. Στα σίγουρα, όμως, θα πρέπει να δείτε και να θαυμάσετε από κοντά όλα αυτά τα ιστορικά εκθέματα.



































Πηγές: https://www.byzantinemuseum.gr/ , https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%92%CF%85%CE%B6%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BD%CF%8C_%CE%BA%CE%B1%CE%B9_%CE%A7%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C_%CE%9C%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B5%CE%AF%CE%BF , http://www.ert.gr/radiotileorasi/politismos-radiotileorasi/technes-radiotileorasi/i-psifiaki-ekthesi-panagios-tafos-to-mnimeio-kai-to-ergo-sto-vyzantino-kai-christianiko-moyseio/