The importance of repetition

Στο προηγούμενο άρθρο, αναφερθήκαμε στα πρώτα 7 χρόνια της ζωής ενός ανθρώπου και στο ότι κάνει download τα προγράμματα με μεγάλη ευκολία. Κι εδώ, να συμπληρώσω αυτό που είχε πει πολύ εύστοχα ο Αριστοτέλης «Δώσε μου ένα παιδί μέχρι τα 7 του χρόνια και θα σου δείξω τον άντρα.»

Ο τρόπος, λοιπόν, και η ταχύτητα που μαθαίνουμε εκείνα τα πρώτα χρόνια της ζωής μας είναι πολύ σπουδαία και ιδιαίτερα. Ο εγκέφαλός μας εκπέμπει μεταξύ των κυμάτων Alpha και Theta, που είναι οι συχνότητες της ύπνωσης (εξού και το «υπνωτισμένα»), του προγραμματισμού και της υπέρ μάθησης. Σε αυτή τη συχνότητα, τα προγράμματα κατεβαίνουν στο σύστημά μας πολύ γρήγορα, είναι σκέψου σα να έχουμε 100Mbps ταχύτητα internet και κατεβάζουμε στον Η/Υ μας προγράμματα και ταινίες πολύ γρήγορα και αποτελεσματικά.

Μετά το πέρας αυτής της ηλικίας, αλλάζουμε συχνότητα και πλέον μαθαίνουμε με άλλους ρυθμούς και τρόπους. Κι εδώ έρχεται η επανάληψη κι η εξάσκηση να δώσουν τη λύση. Για παράδειγμα, είσαι 10 ετών και θέλεις να μάθεις ποδήλατο. Ποιός είναι ο τρόπος που θα το καταφέρεις; Αρχικά, θα πρέπει να ανέβεις στο ποδήλατο- πολύ σημαντικό στάδιο που πολλοί από εμάς δεν το τολμούμε και περισσότερο σκεφτόμαστε παρά πράττουμε- κι έπειτα, να ξεκινήσεις σιγά – σιγά να εξοικειώνεσαι με το όχημα, τους τρόπους που λειτουργεί και τελικά να το οδηγήσεις, έπειτα φυσικά από πολλές προσπάθειες και πιθανά και αρκετές πτώσεις. Όσο περισσότερο εξασκείσαι τόσο πιο πολύ εξοικειώνεσαι, τόσο λιγότερες πτώσεις έχεις, τόσο πιο γρήγορα μαθαίνεις, κ.ο.κ.

Φυσικά και αν αρκεστείς στη 1 ώρα την εβδομάδα εξάσκηση δε θα έχεις το ίδιο αποτέλεσμα με κάποιον που ασχολείται 1 ώρα την ημέρα- και δεν το αναφέρω από θέμα σύγκρισης. Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζει και η συγκέντρωση. Όσο περισσότερο συγκεντρωμένος είσαι σε αυτό που κάνεις και στο στόχο σου- στη συγκεκριμένη περίπτωση του να μάθεις καλά ποδήλατο- τόσο καλύτερα και αμεσότερα αποτελέσματα θα έχεις.

Αυτό, λοιπόν, το παράδειγμα προσάρμοσέ το στα δικά σου δεδομένα, στους δικούς σου στόχους και στα αποτελέσματα που εσύ θέλεις να έχεις και αναλόγως πράξε και εξασκήσου. Σε καμία περίπτωση, όμως, δε γίνονται όλα μαγικά, χωρίς προσπάθεια, επανάληψη, αποτυχία, εξέλιξη, κ.ο.κ. Έχουμε, γενικά, την τάση να τα θέλουμε όλα άμεσα και εύκολα στα χέρια μας. Ακόμα κι αυτό, όμως, για να επιτευχθεί χρειάζεται εξάσκηση.

Όλα αυτά που λέμε δεν ισχύουν μόνο για τα υλικά αγαθά που μπορεί να θέλουμε να αποκτήσουμε, αλλά και για αλλαγές στη διάθεσή μας, σε πράγματα στην καθημερινότητά μας που μπορεί να μη μας εξυπηρετεί πλέον όπως τα προσεγγίζουμε, κ.α. Αν για παράδειγμα έχεις παρατηρήσει ότι εστιάζεις ένα μεγάλο ποσοστό της προσοχής σου μες στην ημέρα σε οτιδήποτε αρνητικό συμβαίνει γύρω σου (και μέσα σου), και θέλεις να το αλλάξεις αυτό, ξεκίνα να εστιάζεις στις ομορφιές γύρω σου (και μέσα σου). Όσο περισσότερη εξάσκηση κάνεις τόσο καλύτερος θα γίνεσαι και τόσο περισσότερο θα χαίρεσαι την κάθε μέρα σου, με ό,τι αυτή φέρνει. Σιγά – σιγά θα δεις και θα καταλάβεις ότι ο κόσμος μας είναι πολύ πιο όμορφος από ό,τι νόμιζες. Ακόμα και τα «αρνητικά» θα έχουν κι αυτά τη δική τους ομορφιά και θα χαμογελάς και με αυτά!

Και κάπου εδώ, νομίζω, είναι όμορφο να δώσουμε λίγο περισσότερο χώρο και χρόνο στον εαυτό μας και στην εξέλιξή μας, αποχαρακτηρίζοντας αρχικά την εξάσκηση και την επανάληψη ως αρνητικά, ενοχλητικά, κουραστικά, κλπ και τοποθετώντας τα στην εργαλειοθήκη μας μαζί με άλλα σπουδαία εργαλεία που έχουμε, αλλά και μ’ εκείνα που βρίσκουμε στο δρόμο μας.

Και κάτι ακόμα που μου ήρθε στο μυαλό.. Και το Σύμπαν κάπως έτσι δε λειτουργεί, άλλωστε; Αν έχεις μία εμπειρία και δε μάθεις με την 1η το μάθημα που είχε να σε διδάξει θα στην ξαναστείλει έως ότου το μάθεις- και μ’ αυτό απαντάμε και στο «Γιατί πάλι σε ‘μένα!» που συχνά λέμε. Όχι για να σε τιμωρήσει, αλλά για να σε εφοδιάσει με γνώσεις, εμπειρίες και θησαυρούς για τη συνέχεια του ταξιδιού σου. Φρόντισε απλά να το απολαύσεις!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: