Cultivate your dream garden

Καλή σου μέρα και Ευτυχισμένη και Φωτεινή χρονιά!

Έχουμε αρκετό καιρό να τα πούμε, αλλά ευελπιστώ φέτος να τα λέμε συχνότερα κι από εδώ. Δε θα μπορούσε να ξεκινήσει καλύτερα αυτός ο χρόνος από το θέμα για το οποίο θα συζητήσουμε σήμερα.

Καταρχάς, μέσω των social media, εδώ και ένα μήνα περίπου, έχω δημοσιεύσει μία λίστα βιβλίων, τα οποία και προτείνω σε όποιον επιθυμεί να μπει στο χώρο της προσωπικής ανάπτυξης και της αυτοβελτίωσης- και όχι μόνο φυσικά. Εδώ και αρκετό καιρό σκεφτόμουν να δημιουργήσουμε μαζί μία Λέσχη Βιβλίου, μέσω της οποίας θα μοιραζόμαστε γνώση, εμπειρίες, ανησυχίες, κ.α. Για όσους με γνωρίζουν προσωπικά, ξέρουν καλά την αγάπη μου για την προσωπική ανάπτυξη και την αυτοβελτίωση, και η χαρά μου ήταν μεγάλη όταν, έπειτα από ψηφοφορία στα s.m., μου ζητήσατε να μελετήσουμε αυτόν τον κλάδο αντί άλλων.

Υπό αυτά τα δεδομένα λοιπόν, για το μήνα Δεκέμβριο, πρότεινα το πρώτο μας βιβλίο “Το παιδί που κρύβουμε μέσα μας“, της ψυχολόγου Stefanie Stahl, το οποίο και πιστεύω ότι είναι η αρχή όλων, μιας και με πολύ απλά λόγια μας βουτάει στην ψυχή και στο μυαλό μας, απ’ όπου ξεκινά άλλωστε και όλος μας ο κόσμος. Κατ’ εμέ, λοιπόν, είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσουμε με αυτό το βιβλίο. Μιας και μιλάμε για ΑΥΤΟ-βελτίωση, πού καλύτερα να αρχίσουμε από τον εαυτό μας. Θα μπουν πολλά πράγματα σε μια σειρά και στη θέση τους μέσω όσων πραγματεύεται το βιβλίο αυτό.

Έπειτα, δημοσίευσα την Ετήσια Λίστα Βιβλίων για τη Λέσχη μας, βιβλία που, μετά το ανωτέρω, πιστεύω πως θέτουν πολύ γερά θεμέλια για το οικοδόμημα που λέγεται Εαυτός μας. Εξ’ αφορμής, λοιπόν, της συζήτησης που είχα σήμερα με μία φίλη σχετικά με τα των βιβλίων, σκέφτηκα πως θα ήταν χρήσιμη μία περαιτέρω ανάλυση, για το πώς μπορεί κάποιος- αρχάριος ή μη- να ακολουθήσει αυτό το δρόμο, είτε μαζί μας είτε μόνος του.

Στην ΕΛΒ, λοιπόν, αναφέρω με σειρά προτεραιότητας τα βιβλία που θα διαβάζουμε κάθε μήνα του νέου έτους (ένα τη φορά, φυσικά!). Έχοντας στο μυαλό μου τα όσα σου ανέφερα παραπάνω και βάσει της προσωπικής μου διαδρομής, κατέληξα στα 12 αυτά βιβλία, με τη σειρά που σου τα παραθέτω, προκειμένου να ανακαλύπτουμε και να βάζουμε σιγά – σιγά τον κόσμο μέσα και γύρω μας σε μία τάξη, σε μία σειρά. Κάτι σα να ακολουθούμε μια βαθμίδα επιπέδων, αν μπορώ να το πω έτσι, ξεκινώντας από τα βασικά και προχωρώντας σε υψηλότερα επίπεδα γνώσεων και αντιλήψεων, κ.ο.κ. Η ΕΛΒ έχει ως εξής:

 1. Ουράνια προφητεία, James Redfield
 2. Ο μοναχός που πούλησε τη Ferrari του, R. Sharma
 3. Τα μυστικά του μοναχού που πούλησε τη Ferrari του, R. Sharma
 4. Ηγέτης δίχως τίτλο, R. Sharma
 5. Το κλαμπ των 5π.μ., R. Sharma
 6. Η δύναμη του Τώρα, E. Tolle
 7. Για μια Νέα Ζωή, E. Tolle
 8. Η έδρα της ψυχής, Gary Zukav
 9. Ξυπνήστε το Γίγαντα μέσα σας, T. Robbins
 10. Γίνετε πλούσιοι με τη δύναμη της σκέψης, N. Hill
 11. Απελευθερώστε τη Μαγεία που κρύβετε μέσα σας, E. Gilbert
 12. Το υποσυνείδητο μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου, Dr. Mike Dow

Όπως θα διαπιστώσεις σιγά – σιγά ενώ διαβάζεις τα βιβλία, είναι αρκετά δυνατά, μες στην απλότητά τους, καθώς και μαγικά. Όλοι αυτοί οι μεγάλοι εμπνευστές που τα γράφουν- ασχέτως ειδικότητας, οικονομικού υποβάθρου, κλπ- έχοντας περάσει από τα μονοπάτια στα οποία βαδίζουμε εσύ κι εγώ, κι έχοντας δουλέψει σκληρά με τον εαυτό τους αλλά και με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων ανά τον κόσμο, μοιράζονται μαζί μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλα τα υλικά, τη μαγιά, τις δυσκολίες, τα μαθήματα, τις τεχνικές, αλλά και τη Μαγεία της διαδρομής αυτής. Της διαδρομής προς τον Εαυτό. Μια διαδρομή που, η αλήθεια είναι, δεν τελείωνει ποτέ, όσο ζούμε σε αυτόν τον κόσμο τουλάχιστον.

Ό,τι σου αναφέρω εδώ ή και στα sm, να ξέρεις, δεν τα αναφέρω από τη σκοπιά του ειδικού, του “δασκάλου”, αν θέλεις. Μιλώ και θα μιλώ πάντα από καρδιάς, μέσω προσωπικών εμπειριών και από τη σκοπιά του μαθητή, όπως είμαστε όλοι άλλωστε. Απλά, ο δικός μου ο δρόμος, είθε να με οδηγήσει από πολύ νωρίς σε αυτόν τον κόσμο (της προσωπικής ανάπτυξης), κυρίως λόγω προσωπικών – οικογενειακών ερεθισμάτων. Φυσικά και δεν είμαι η μόνη, αλλά και δεν είναι ποτέ αργά για όποιον θέλει να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του, τον κόσμο γύρω του και να εξελιχθεί, μέσω μιας άλλης σκοπιάς, πιο αληθινής, πιο ουσιαστικής από αυτή που μάθαμε ως τώρα στη ζωή μας. Και τελικά, μιας άλλης προσέγγισης των πραγμάτων, η οποία – όπως θα διαπιστώσεις κι ο ίδιος- είναι πιο αληθινή και πιο αισιόδοξη.

Πιστεύω πως αυτή η περίοδος που διανύουμε είναι η ιδανικότερη για μια τέτοιου είδους αρχή. Πολλές οι ανησυχίες και τα ερωτήματα, αρκετός ανεκμετάλλευτος χρόνος, ανάγκη για διαφορετικού είδους προσεγγίσεις, κ.α. Είναι το πιο έφορο έδαφος για να σπύρουμε και να καλλιεργήσουμε τον “κήπο των ονείρων μας”. Δε σου χρυσώνω το χάπι, ούτε σου λέω ότι δε θα δυσκολευτείς. Μα όσο πιο πολύ βρέξει, τόσο πιο όμορφος και πλούσιος θα είναι ο κήπος μας τελικά. Έτσι δεν είναι;

Όπως ανέφερα και στη φίλη μου, κανείς δεν είναι εδώ για να σου πει τι να κάνεις. Είναι δικός σου ο δρόμος, δικός σου ο κήπος. Κάτι που έχει βοηθήσει εμένα πάρα πολύ και θα στο προτείνω, εφόσον σ’ ενδιαφέρει, είναι να προσπαθείς να είσαι όσο πιο ανοιχτός μπορείς στη διαδρομή σου. Έτσι, μπορεί να σου φανεί χρήσιμο ένα εργαλείο που βοήθησε τον Τάδε συγγραφέα, ή τον Χ γνωστό σου, κλπ και να σε βοηθήσει κι εσένα να πας παρακάτω, και γιατί όχι να ανακαλύψεις δικά σου, όμορφα εργαλεία και τεχνικές.

Σε κάθε περίπτωση, εγώ είμαι εδώ γα ό,τι χρειαστείς. Καμιά φορά είναι πιο ευχάριστη η διαδρομή όταν τη μοιράζεσαι και σίγουρα όταν ξέρεις ότι δεν είσαι μόνος. Θα προσπαθήσω να είμαι όσο πιο πολύ μπορώ κοντά σου μέσω των δημοσιεύσεών μου, και πού ξέρεις, μπορεί να θαυμάζουμε μαζί σε λίγο καιρό τον όμορφό σου κήπο.

Με αγάπη,

Φαίη

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: