Heart and Brain Coherence

Πίσω από όλα τα της καθημερινότητάς μας υπάρχει ένα ολόκληρο σύστημα το οποίο εργάζεται ασταμάτητα για εμάς. Όλα όσα βλέπουμε αλλά και όλα όσα δε βλέπουμε, είτε βρίσκονται μέσα στο σώμα μας είτε είναι άυλα, δημιουργούν την πραγματικότητά μας- θεατή ή μη, αληθινή ή φανταστική.

Κάποια από τα βασικότερα, λοιπόν, μέρη του συστήματος αυτού είναι η καρδιά και ο εγκέφαλος. Ως τώρα, ή έστω μέχρι πρότινος, τα πάντα γύριζαν γύρω από το μυαλό του ανθρώπου, τη δύναμή του, τις ιδιότητές του, τις δυνατότητές του, κ.ο.κ. Χτίστηκε ένας ολόκληρος κόσμος γύρω από το νου και τα της λογικής.

Αργά ή γρήγορα, όμως, καταλάβαμε- και πλέον έχει αποδειχθεί και επιστημονικά πολλάκις- τη σημαντικότητα της καρδιάς στο παιχνίδι, τη δύναμή της, τις ιδιότητές της- πέραν των ως τώρα γνώριμων- και τη σημαντικότητα της συνεργασίας των δύο, καρδιάς – μυαλού, καθώς και την απεριόριστη δύναμη που έχουν- με την καρδιά να είναι 100 φορές δυνατότερη από τον εγκέφαλο για την επικοινωνία μας στο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο που ζούμε.

Όπως, λοιπόν, αποτυπώνει χαρακτηριστικά ένας εκ των αγαπημένων μου επιστημόνων, ο Gregg Braden, “Η δημιουργία συνοχής καρδιάς – εγκεφάλου μας δίνει τη δυνατότητα να βιώσουμε βαθιές καταστάσεις διαίσθησης και να το κάνουμε κατ’ απαίτηση.”

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Δεν είναι μόνο ο εγκέφαλος που κρύβει σοφία, που έχει τη δύναμη να πραγματώνει, να υλοποιεί, κ.ο.κ. Η καρδιά κρύβει μέσα της μεγάλη σοφία, μεγάλη δύναμη, την οποία αν την προσεγγίσουμε και σε συνδιασμό, σε συνοχή με το νου, μπορούμε να είμαστε, να έχουμε, να θεραπεύσουμε ακόμα – ακόμα και να δημιουργήσουμε ό,τι θέλουμε στη ζωή μας.

Ανασταλτικό παράγοντα παίζουν τα συναισθήματα στην όλη διαδικασία, κι όπως αναφέρει ο G. Braden, “Η καρδιά εκπέμπει ηλεκτρομαγνητικά πεδία τα οποία αλλάζουν ανάλογα με τα συναισθήματά μας. Η ποιότητα των συναισθημάτων μας καθορίζει τις οδηγίες που στέλνει η καρδιά μας στον εγκέφαλο.” Το ανθρώπιμο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο που δημιουργείται μπορεί να μετρηθεί έως και αρκετά πόδια (μονάδα μέτρησης) μακρυά από το σώμα μας.

Έχει αποδειχθεί ότι όταν ένα άτομο βρίσκεται σε συνοχή της καρδιάς, η καρδιά του εκπέμπει ένα πιο συνεκτικό ηλεκτρομαγνητικό σήμα στο περιβάλλον, το οποίο μπορεί να ανιχνευθεί από το νευρικό σύστημα άλλων ανθρώπων, αλλά και ζώων. Οπότε, αυτό εξηγεί με λίγα λόγια το γιατί μπορούμε να νιώσουμε, να αντιληφθούμε έναν άνθρωπο- ή και ζώο- και τις προθέσεις του, την ενέργειά του, πριν καν εισέλθει στο χώρο που βρισκόμαστε ή πριν μιλήσει, πριν εκφράσει τις απόψεις του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε εμπειρία που έχουμε επεξεργάζεται στην καρδιά και όπως είπαμε νωρίτερα, δημιουργούνται συναισθήματα τα οποία καθορίζουν τις οδηγίες που στέλνει η καρδιά στον εγκέφαλό μας. Και κάπου εδώ, λαμβάνουν δράση και οι πεποιθήσεις μας. Οι πεποιθήσεις που έχουμε, και τα συναισθήματα που έχουμε γι’ αυτές, επηρεάζουν και καθορίζουν το πώς τελικά θα μεταφερθεί και θα μεταφραστεί η πληροφορία στον εγκέφαλο, τι χημεία θα παραχθεί στο σώμα μας και πώς όλα αυτά θα μας επηρεάσουν στο τελικό, θετικό ή μη, αποτέλεσμα. Ρυθμίζουμε την καρδιά μέσω των σκέψεών μας, των συναισθημάτων και των πεποιθήσεών μας. Και κάπου εδώ τίθεται το εύλογο ερώτημα… Πώς επιτυγχάνουμε συνοχή καρδιάς – μυαλού;

Ο τρόπος που μας δίνεται από την επιστήμη, αλλά και από πολλές πνευματικές κυρίως πηγές του παρελθόντος, είναι απλός: 1. Focus, 2. Breathe, 3. Feel, 4. Ask, 5. Listen. Σας παραπέμπει κάπου αυτό; Στο διαλογισμό ίσως; Ή όπως το ονομάζει ο G. Braden, Heart – Brain Meditation.

Και ναι, μπορεί όλα σα σκέψη να φαντάζουν δύσκολα, μα η λύση τους βρίσκεται μεταξύ απλών βημάτων. Η συνταγή, λοιπόν, δεν είναι δύσκολη, ούτε εξωπραγματική. Με τα παραπάνω απλά βήματα, με συνέπεια και συνέχεια, επιτυγχάνουμε αυτό το μαγικό, τη σύνδεση δηλαδή καρδιάς – μυαλού και όλα όσα αυτή μπορεί να φέρει στο σώμα και τελικά στη ζωή μας.

Απαντώντας, λοιπόν, στους υποστηρικτές του νου αλλά και σε εκείνους της καρδιάς, με τη συνεργασία των δύο επιτυγχάνουμε μεγαλύτερα, ουσιαστικότερα, γρηγορότερα αποτελέσματα. Όπου και να βρισκόμαστε, όπως και να νιώθουμε, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα, το λιγότερο για 3 λεπτά, είναι δυνατόν να αλλάξει όλος ο κόσμος μέσα μας.

Άγγιξε με το χέρι (ή έστω με μερικά δάχτυλά σου) το σημείο της καρδιάς και κλείσε τα μάτια σου . Έτσι, περνάς την προσοχή σου από τον εξωτερικό σου κόσμο στον εσωτερικό και στο σημείο της καρδιάς. Ξεκίνα να αναπνέεις ήρεμα, μετρώντας στην κάθε εισπνοή αλλά και εκπνοή σου έως το 5. Νιώσε ένα θετικό συναίσθημα… ευγνωμοσύνη, φροντίδα, εκτίμηση, συμπόνια, για κάτι ή για κάποιον στη ζωή σου. Ακολούθησε αυτή τη διαδικασία για τουλάχιστον 3 λεπτά και για όσες περισσότερες φορές θέλεις στην καθημερινότητά σου, και προετοιμάσου για όμορφα, μαγικά αποτελέσματα.

Στην αρχή μπορεί να φαίνεται δύσκολο ή περίεργο. Πιστέψτε με, όμως, πολύ σύντομα θα αλλάξει το συναίσθημα και ο τρόπος που το βλέπετε. Το πρώτο πράγμα που επιτυγχάνεται με την παραπάνω διαδικασία είναι να ηρεμήσει ο οργανισμός μας και να ελευθερώσει όλο το stress, την ένταση, την αρνητικότητα που έχει συσωρευτεί μέσα μας. Κάτι που είναι πολύ σημαντικό ώστε να μπορούμε να είμαστε δημιουργικοί, παραγωγικοί, αλλά κυρίως υγιείς.

Στο επόμενο άρθρο θα προσπαθήσω να εξηγήσω, τη σημαντικότητα του να είμαστε ήρεμοι και να αποβάλουμε οτιδήποτε αρνητικό μας προκαλεί stress και τελικά μας φθείρει, εσωτερικά και εξωτερικά. Για την ώρα, για όποιον θελήσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη Συνοχή Καρδιάς – Μυαλού επισυνάπτω δύο videos που θα σας δώσουν αρκετές πληροφορίες για το θέμα.

Αν μπορώ να φανώ κάπως χρήσιμη περαιτέρω θα είναι χαρά μου..

Φαίη

Photo via Google, Videos via Youtube

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: